מרדכי קידר
מרדכי (מוטי) קידר (נולד בז' בכסלו ה'תשי"ג, 25 בנובמבר 1952) הוא מזרחן, מרצה (בגמלאות) במחלקה לערבית באוניברסיטת בר-אילן ועמית מחקר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן. התמחה בין היתר בחקר ממשל חאפז אל-אסד בסוריה. קידר הוא סגן נשיא "NEWSRAEL - פיד דינמי פרו ישראלי", ובעבר שימש יו"ר חוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי.
הוגה תוכנית האמירויות הפלסטיניות כפתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני.
ביוגרפיה
קידר נולד בתל אביב, להורים ממוצא פולני ממשפחת קופרשמיט, שעלו לארץ ישראל בשנות ה-30 וכל משפחתם נרצחה בשואה. בשנת 1970 התגייס צה"ל, הוא שירת באמ"ן וסיים את שירותו, לאחר 25 שנה, בדרגת סגן-אלוף.
לאחר שחרורו מצה"ל היה חבר בתנועת השמאל נתיבות שלום. בשנים 1974–1982 היה זמר טנור לירי במקהלה הפילהרמונית תל אביב, במקהלה הכיר את אשתו שהייתה זמרת באותה תקופה.
את כל לימודיו האקדמיים עשה באוניברסיטת בר-אילן. בשנים 1981–1983 למד לתואר ראשון במחלקה לערבית ובמחלקה למדע המדינה, ובשנים 1991–1997 סיים דוקטורט במחלקה לערבית. נושא עבודת הדוקטורט שלו היה "הלשון הפוליטית הפומבית של משטר אסד בסוריה: מסרים ודרכי הבעתם". בשנת 2000 מונה למרצה באוניברסיטת בר-אילן.
קידר מתמחה בתקשורת ההמונים של העולם הערבי ומתראיין לערוצים ערביים דוגמת "אל-ג'זירה", חלק מהעימותים שלו בערוצים הערבים עם אישי דת ותרבות עוררו סנסציה בעולם הערבי. הוא משמש גם כפרשן של העיתון "מקור ראשון", ומכהן כיו"ר "מוניטור האקדמיה הישראלית", גוף העוקב אחר מרצים המוגדרים על ידיו פוסט-ציוניים, במטרה לפרסם את פרסומיהם והצהרותיהם.
בשנת 2011 סטרה מור אלטשולר למזכ"ל "שלום עכשיו" יריב אופנהיימר, בחדר האיפור של ערוץ 1, בטרם צילומי התוכנית "פוליטיקה" שבה היו אמורים השניים להשתתף. בעקבות הסטירה שלח קידר מכתב לאלטשולר ולאופנהיימר, שבו גינה בחריפות את אופנהיימר; הוא אף התבטא כי "במדינה אחרת יריב אופנהיימר היה מועמד אל הקיר", אך הבהיר לאחר מכן כי מדובר ב"מטאפורה".
ביולי 2012 שובץ קידר כמגיש שותף מתחלף להגשת התוכנית "סדר יום", המשודרת ברשת ב', כחלק מהחלטה של הנהלת רשות השידור לאזן את המגישה הקבועה קרן נויבך. לאחר התנגדות העובדים למהלך, אמר שהוא הוזמן כפרשן והודיע שיסכים להיות מראיין אורח רק בהסכמת שני הצדדים.
מסוף יוני 2015 כותב קידר טור קבוע באתר "מידה". כמו כן הוא בעל טור שבועי בעיתון החרדי "יום ליום".
באוקטובר 2019 נאם קידר בהפגנות התמיכה בבנימין נתניהו בפתח תקווה, ואמר שייתכן שלא היה זה יגאל עמיר שרצח את יצחק רבין, אלא "אדם שראשי התיבות של שמו זה י.ר., לא יצחק רבין", וכן קרא להסיר את הסיווג "סודי ביותר" מעל תיקי החקירה. אוניברסיטת בר-אילן גינתה את דברי קידר, השעתה אותו מייצוגה בכנסים מחוץ לישראל וזימנה אותו לוועדת משמעת. בהמשך אמר שהוא חדל מהעיסוק בנושא, אף שהוא עומד בתוקף מאחורי הדברים שכבר אמר.
בפברואר 2021 החל קידר לשמש סגן נשיא חברת הלייב פיד הפרו-ישראלי - NEWSRAEL.
עמדותיו
קידר טוען כי ישראל תוכל להתקיים במרחב הערבי רק בעזרת צבירת כוח מתמיד: ביטחונית, כלכלית וטכנולוגית. זאת משום שבתפיסה המוסלמית היהודים אינם "עם" והיהדות היא דת בטלה, ולאחר שארץ ישראל כבר נכבשה והייתה בשליטה מוסלמית אסור לה להיות תחת שלטון אחר. עמדה זו מונעת אפשרות של הכרה מוסלמית במדינה יהודית בשטחי ארץ ישראל, אולם אומה מוסלמית אינה מחויבת לאבד את עצמה בלוחמה מול אויב עדיף. לכן שלומה של ישראל תלוי בעדיפותה על אויביה.
קידר היה חבר בצעירותו בתנועת השמאל "נתיבות שלום", ובמסגרת פעילותו פגש יחד עם אחרים את ערפאת, במוקטעה שבעזה, לאחר רצח יצחק רבין.
לדברי קידר, המודל של ערפאת בחתימת הסכמי אוסלו הוא "הסכם חודיבייה", אז חתם מוחמד על הסכם שלום לתקופה של עשר שנים והפר אותו - לטענת קידר - כעבור שנתיים בלבד, כשצבאו היה ערוך למלחמה. כך הסכמי אוסלו היו חלק מתוכניתם של הפלסטינים להפסקת אש ארעית שתופר כאשר ישראל תיחלש. האינתיפאדה השנייה שהוביל ערפאת החלה לאחר הנסיגה מלבנון, שנתפשה ברחוב הערבי ככניעה ישראלית.
בראשית המאה ה-21 העלה קידר את תוכנית האמירויות הפלסטיניות שהיא לדעתו הפתרון היחיד לבעיה הפלסטינית. עיקרו של רעיון זה הוא פירוק הרשות הפלסטינית והקמת שמונה אמירויות בערים הגדולות ביהודה, שומרון ועזה, על בסיס המשפחות המקומיות. על פי תוכניתו, ישראל חייבת להישאר בשטח הכפרי של יהודה ושומרון כדי למנוע הקמת מדינה ערבית עם רצף טריטוריאלי שתהפוך למדינת טרור.
בשנת 2010 היה ממייסדי תנועת הריבונות שמטרתה סיפוח יהודה ושומרון למדינת ישראל.
חיים אישיים
קידר נשוי לריינה, מוזיקאית בתזמורת הפילהרמונית, ולהם שלושה בנים ושתי בנות. הם גרים ברעננה.
- מרדכי קידר (מזרחן)he.wikipedia.org