beta

בית השנטי

בית השנטי היא עמותה שמטרתה לסייע לבני נוער בסיכון, בסכנה וחסרי קורת גג בגילאי 14–21 ולאפשר את חזרתם למסלול חיים תקין תוך מתן תמיכה והכוונה. מאז הקמתה סייעה העמותה לעשרות אלפי בני נוער במצוקה.

היסטוריה

בית השנטי נוסד ב-1984 על ידי מריומה בן יוסף (לבית קליין) ובן זוגה דאז, עובדיה (דינו) גרשון-השנטי, בתחילה כבית אשר פתח שעריו לארוחות שבת לדיירי רחוב. בית השנטי שכן בבבית טמפלרי בנווה צדק שהיה שייך לשכונת ולהאלה.

בשנת 1992 התאגדה עמותת בית השנטי באופן רשמי.

בשנת 2000 זכתה מייסדת הבית באות הנשיא למתנדב, והתכבדה בהדלקת משואה בטקס יום העצמאות בהר הרצל. בשנת 2007 זכתה מריומה בן יוסף באות יקירת העיר תל אביב יפו.

בשנת 2005 הצטרף לניהול העמותה מיכאל בן-יוסף, ממתנדבי הבית, ולימים בן זוגה של מריומה.

בשנת 2009 הוקם במסגרת העמותה כפר הנוער "שלווה במדבר" ("בית השנטי במדבר") ליד שדה בוקר. באותה שנה גם יצא לאור ספר מתכונים שהכנסותיו קודש לבית השנטי.

במרץ 2018 נחנך בית השנטי החדש ברחוב נחום גולדמן 5 בדרום תל אביב. המבנה החדש כולל חצר פנימית בעיצוב מרוקאי, חדר אוכל גדול, חדר פעילות וחדרי מגורים.

במרץ  2022 שרת החינוך יפעת שאשא ביטון הודיעה על ״הענקת פרס ישראל בתחום מפעל חיים למריומה קליין, מקימת בית השנטי. המרכז, שהוקם בתל אביב ב-1984, מטפל בבני נוער בסיכון ובדרות רחוב, ולפי אתר העמותה, עשרות אלפי בני נוער טופלו בו מאז הקמתו. בשנת 2001 קיבל המרכז הכרה ממשרד הרווחה ולאורך השנים נפתחו בתים גם בירושלים ובנגב״. מריומה קליין, שייסדה את עמותת בית השנטי שמסייעת לנוער בסיכון, זכתה בפרס ישראל בתחום מפעל חיים על פועלה במישור החברתי והקהילתי. ועדת הפרס: "הדיבר 'ואהבת לרעך כמוך' מהווה נר לרגליה". לאחר הזכייה אמרה: "הפרס הוא הכרה של המדינה בילדים שהיו שקופים. הם הגיבורים שלי" 

הוועדה ציינה: "פרס ישראל בתחום מפעל חיים - תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה לשנת תשפ"ב - מוענק לגב' מריומה קליין על פועלה רב השנים במישור החברתי-קהילתי. הדיבר 'ואהבת לרעך כמוך' מהווה נר לרגליה. בעשורים האחרונים היא יזמה, הקימה ומפעילה את בית השנטי בפריסה ארצית רחבה המיועד לאוכלוסיות בשוליים החברתיים של מדינת ישראל ללא הבדל דת, גזע ומין". בוועדה חברים עדינה בר שלום, ניר מסיקה, ד"ר יונית ניסים ואבנר שלו.

  

סוגי הסיוע

רבים מבני הנוער הפונים לבית השנטי נפלו קרבן להתעללות פיזית, מינית, מילולית או נפשית. חלקם נפלטו ממסגרות טיפול רשמיות, ננטשו על ידי הוריהם, התייתמו וכיוצא בזאת. חלקם עולים חדשים או חיילים בודדים. הבית שם לו למטרה לספק לכל אחד מהם את העזרה אשר לה הוא זקוק.

עזרה ראשונה

עמותת בית השנטי נותנת מענה ראשוני כמקלט זמני לבני נוער חסרי קורת גג בגילאים 14–21 מכל המגזרים ומכל שכבות האוכלוסייה לאורך כל ימות השנה, 24 שעות ביממה. זאת, ללא צורך בהפניה רשמית או בתקופת המתנה וללא הגבלת זמן הסיוע. עם הקליטה מספק המקום לבני הנוער את צורכיהם הבסיסיים ורק לאחר מכן נבחנת תקופת השהות.

תמיכה וליווי

לאחר הקליטה הראשונית, מבצעים הערכה של משך השהות הצפוי של הנער/ה בבית: אם מדובר בתקופה קצרה, צוות הבית יוצר קשר עם משפחתם או עם גורם רלוונטי אחר; אם מדובר בתקופה ארוכה, נערכים לקליטה לשהות ארוכת טווח במקום. כל אחד מהנערים והנערות החדשים בבית מקבלים ליווי ראשוני צמוד ממדריך ומאחד הנערים או הנערות הוותיקים. לאחר תקופת הסתגלות נערכת שיחת תאום ציפיות עם אחד מאנשי הצוות של הבית, אשר במסגרתה מסייעים לנערים לנסח מעין "תוכנית אישית" לגבי השתלבותם בבית ולגבי עתידם.

בוגרים

עם סיום השהות במקום, מסייע בית השנטי לבוגרים להשתלב בחיי היומיום ולחזור למסלול חיים נורמטיבי. הסיוע ניתן הן במישור המעשי (מציאת דירה ועבודה) והן במישור הנפשי (שיחות הכנה לחיים עצמאיים). רבים מבוגרי בית השנטי ממשיכים לשמור על קשר עם הבית גם לאחר עזיבתם. חלקם אף מחליטים לקחת חלק במסלול הכשרה להדרכת נוער במצוקה, על מנת לעבוד בצוות בית השנטי.

הסברה

אחת ממטרות עמותת בית השנטי היא הגברת המודעות לגבי בני נוער בסיכון ומניעת התדרדרות בני נוער נוספים למצב של מצוקה. השגת המטרה מתבצעת באמצעות מגוון פעילויות הסברה:


Reviews (0)
No reviews yet.

אתר מורשת מתעד את מורשתם של גדולי האומה בתחומים השונים מההיסטוריה ועד להווה של העם היהודי, במדינת ישראל ובתפוצות, שהביאו אותנו עד הלום.

0:00